Connect with us

Krönikörer

”Verkligen en dröm som gått i uppfyllelse”

Published

on


Gästbloggen

Systrarna Amanda och Therése Bolinder öppnade nyligen second hand-butiken Estrid och Moa, som genomsyras av såväl miljötänk som omtanke om hjärtebarn, i konkret stöd till Hjärtebarnsfonden. De bloggar denna vecka om sina tankar.

Måndag 28 januari

Att öppna en butik
Hej! Vad roligt att få vara med och skriva i veckans gästblogg.
Jag som skriver heter Amanda Bolinder och jag har tillsammans med min storasyster Therése öppnat en ny butik på Kungsgatan i Alingsås. Den heter Estrid och Moa och vi köper in och säljer begagnade barnkläder till förmån för Hjärtebarnsfonden. Vi har kläder i storlekarna 50-128 och försöker att ha ett bra utbud i alla de storlekarna, vi får även in lite större storlekar och de säljer vi också, dock kan vi inte ha samma slags utbud på de.

Vill man lämna in kläder hos oss går det jättebra, då bedömer vi ett ungefärligt pris på vad vi kan sälja de för och kunden får ungefär 20 procent av den summan. Antingen kan kunden få ett presentkort att handla annat för i vår butik eller så skänker Estrid och Moa samma summa till Hjärtebarnsfonden.

I det första inlägget tänkte jag skriva en kort presentation om oss och berätta lite mer om hur vårt företag växt fram. Vi växte upp i ett hus mitt ute i skogen, cirka 1 mil ifrån det lilla samhället Frändefors, i Dalsland. Där bodde vi tillsammans med våra föräldrar, vår storebror Mattias och några katter, hundar, kaniner och ett tag även höns.

Vårt hus var ständigt under renovering och eftersom pappa skulle göra allting själv var det inte speciellt konstigt att det tog ett tag, vi fick lära oss att det viktigaste är att saker och ting fungerar som de ska, allt behöver inte vara perfekt. Pappa lärde oss även en av de viktigaste saker vi båda lever efter idag, att aldrig bråka eller må dåligt över pengar.

Vår mamma är den som är den sparsamma i familjen och till skillnad från pappa där allting ska gå så snabbt som möjligt tycker hon nog mer att “det får ta den tid det tar”.  Vi växte upp med lyxen att mamma alltid var hemma, flera år senare insåg jag att det var för att mamma var sjukskriven och levde med dagliga smärtor i ryggen. Dock var det inget som märktes hemma, då hon i princip aldrig klagade, alltid hade mat färdigt när vi kom hem från skolan och höll ordning på hela familjen.  

Intresset för andra hand började antagligen redan i vår ungdom då det sällan köptes nytt. När pappa behövde fixa något hemma, till exempel med renoveringen eller bilen då ringde han någon gubbe som han kanske jobbade med eller någon som kände någon och fixade delar. Medan mamma tog med oss ut på otaliga resor till second hand-butiker för att fynda.

Direkt efter att jag tog studenten 2012 träffade jag mina barns pappa och eftersom han har rötter i Alingsås flyttade vi hit när vår son föddes 2014. Idag bor jag fortfarande kvar här och jobbar, förutom i vår butik, halvtid på Coop i kassa/förbutik. Min syster Therése bor numera bara några kilometer från vårt barndomshem uppe i Frändefors, tillsammans med hennes karl Daniel, deras 3 barn, 2 hundar, 4 getter och en massa katter på en fantastiskt vacker gård. Therése är utbildad sjuksköterska och jobbar, förutom i vår butik, på psykakuten på NÄL i Trollhättan.

Våren 2015 fick jag och Josef ytterligare ett barn, en dotter som vi döpte till Estrid. Hon föddes med ett allvarligt hjärtfel som heter HLHS, hon gick igenom 2 hjärtoperationer och hade alltid bra resultat, läkte fort och var väldigt pigg för att ha det hjärtfelet. Trots det så blev hon bara ett och ett halvt år gammal, hösten 2016 slutade hennes hjärta slå helt utan förvarning. Detta slog både oss och vår närmaste familj väldigt hårt, det är som om livet helt plötsligt känns hopplöst när ett barn dör.

Strax efter hennes bortgång kände min syster att hon ville göra någonting, både för att kunna tänka på något annat och för att hedra Estrids minne. Där föddes idén om att sälja begagnade barnkläder till förmån för hjärtebarnsfonden och jag var väldigt snabb med att hoppa på det tåget!

Vi tänkte att det bästa att börja med är en egen webbsida, då det är billigare än att ha en fysisk butik. Vi kom ganska långt med hemsidan, köpte in en massa kläder som min syster tvättade, strök och tog kort på men mitt i den processen frågade vi oss själva: “varför gör vi det här?”. Ingen av oss är särskilt intresserade av att sitta vid en dator hela dagarna eller speciellt duktiga på det. Så en dag bestämde vi oss för att satsa fullt ut!

Vi började titta på lokaler runt omkring Trollhättan och Vänersborg, vi tänkte att vi ändå inte skulle ha råd med någon lokal i Alingsås. 3000 galgar, butiksinredning, dator, kortterminal, ångmaskin, mer kläder, 1000 säkerhetsnålar, 900 påsar och mycket mera skulle köpas in. Då företaget ännu inte fått in några pengar så fick vi varje månad ta en större summa ur egna fickor. Banken, Skatteverket, Bolagsverket, Hjärtebarnsföreningen och många fler skulle kontaktas.

Våren 2018 kollade jag, mest för skojs skull, vad en lokal i Alingsås skulle kosta oss och såg till min förvåning att det var billigare att hyra här än runt omkring där vi tänkt från början. Senare, närmare vintern, det året stod vi där i vår egen butikslokal. Tillsammans lyckades vi ångstryka och prissätta lite mer än 1000 plagg på några dagar och efter vi fick igång swishbetalningen till företagskontot kunde vi den 8 januari i år öppna upp dörrarna till Estrid och Moa. 

Nu 20 dagar senare har vi fått in tillräckligt med pengar för att betala vår lokalhyra och dessutom kan vi redan nu bidra med cirka 2000 kr till hjärtebarnsfonden, tack vare våra fantastiska kunder. Tack!

Tanken på att vi tillsammans har ett eget företag och öppnat en butik är fortfarande svår att förstå. Det är verkligen en dröm som gått i uppfyllelse och jag hoppas verkligen att detta är någonting vi kommer kunna göra länge. Source link

قالب وردپرس

Krönikörer

Tips för att få barn att läsa

Published

on

By


Gästbloggen

 

Att fråga en barnboksförfattare om det är viktigt att läsa för barn är som att fråga en slalomåkare om det är viktigt med snö. Det finns inget annat svar än ett rungande ja. Men hur gör man då?

Ibland känns det som att vi föräldrar beläggs med fler och fler måsten tills vi inte längre står ut. Tills vi knäcks under allt det vi förväntas göra.

Och läsandet ÄR viktigt. Kanske en av de viktigaste sakerna vi förmedlar till våra barn. Men innan ångesten kryper på, låt mig lugna er. Det behöver inte vara så krångligt. Jag har sammanställt ett par tips på hur man får barnen att läsa:

  • För att skapa läsglädje och nyfikenhet redan när barnen är riktigt små: Låt dem vara med och välja bok. Min tvååring har funnit stort nöje i att vara med och välja vad vi ska läsa. Och det har skapat en stor nyfikenhet på läsningen. När det blir sådär oroväckande tyst i huset hittar han (oftast) inte på något bus, utan sitter i fåtöljen eller sängen med näsan i en bok. Kanske är du orolig att böckerna går sönder? Så kan det förstås bli, men tro mig. Det finns inget som gör författare så glada som en riktigt sönderläst bok.
  • Ta hjälp av barnbibliotekarierna! Det är en enorm lyx att ha bibliotek och utbildad personal som har stenkoll på bra böcker för olika barn med olika intressen. Utnyttja det! Och ta med barnen. Att vara bekväm med att gå till biblioteket lägger en bra grund för när de blir äldre och kan gå dit på egen hand.
  • Läs själv. Du är den bästa förebilden för ditt barn. Jag vet inte hur det är hemma hos er, men här hemma är det mest intressanta alltid det jag gör. Det har också lett till många spännande samtal om vad vi gillar att läsa.
  • Läs tillsammans. Det finns många studier som visar på fördelarna att läsa högt för sitt barn, även efter att de börjat läsa själva. Finns inte tiden? Ni behöver inte plöja igenom Harry Potter på en kväll, utan ta så mycket ni orkar och hinner. Lägg det på en nivå som är lätt att upprätthålla.
  • Ta barnets intresse på allvar. Vill de bara läsa om traktorer? Låt dem göra det. Men sluta inte att introducera andra böcker också. Att läsa mycket och brett ökar möjligheterna att de hittar just det de tycker om.

Och kopplat till detta, ta allt läsande på allvar. Att läsa serier är också att läsa, eller hur?

  • Har barnet ett specialintresse? Använd det för att öppna upp för läsandet. Varför inte introducera en minecraft-bok till minecraftälskaren?
  • Låt det ta lite tid. Livet är fullt av måsten, framför allt som småbarnsförälder. Ibland känns det som att man inte ens har tid att andas. Lägg det på en lagom nivå och tänk inte att du kommer att förstöra ditt barns framtid om du inte orkar att läsa en kväll.
Ett annat tips är att ha böckerna i barnens höjd så att de själva kan ta fram och bläddra i dem när de har lust.
Foto: Privat

Måndag 18 februari

Så kul att vara här och få blogga! Camilla Linde heter jag och är en barnboksförfattare bosatt i Alingsås. Den här veckan kommer jag att blogga om skrivande, läsande och kanske något nörderi. Vi får se.

Det finns en uppfattning om att det skulle vara lätt att skriva barnböcker. I alla fall lättare än att skriva en ”riktig” bok (ja, redan där märks attityden ofta tydligt). Det är det såklart inte. Däremot skulle jag våga mig på att säga att det är mer tillfredsställande. Ibland fylls jag av känslan av att göra skillnad, på riktigt.

Mina böcker om Snack Parrows intergalaktiska rymdbyrå är inte de typiska barnböckerna. De är något så ovanligt som science fiction för barn. I filmer och serier är det en vanlig genre, men av någon anledning har den inte slagit igenom i litteraturen.

Därför är det rätt svårt att nå ut med den här typen av böcker. Framför allt inom barnlitteraturen som är så starkt styrd av traditioner. Vi läser ofta det som våra föräldrar läste för oss. Det behöver absolut inte vara något fel med det, men det riskerar att ge en ganska snäv litteratur. Och sämre möjligheter för barnen att hitta det som får igång deras läsintresse.

Därför gör det mig extra glad att få mail från barn och föräldrar som läst böckerna om Snack och hans vänner. Jag fick till exempel ett mail från en förälder som avslutade såhär: ”Det var för övrigt första boken han läste självmant utan att vara tvungen.”

Och här, just här, finns min största drivkraft till att skriva på serien om Snack.

Läsandets underdogs.

De som ännu inte knäckt den omtalade ”läskoden”. Inte nödvändigtvis för att de är ointresserade av läsningen, utan för att de inte hittat berättelser som de gillar. Samtidigt som vi vet hur viktigt det är. Barn som inte läser växer upp och blir ungdomar som inte läser.

Så vad ska vi göra? Tvinga barnen att läsa? Ja, det funkar säkert jättebra (eller inte).

Jag tror att det här hänger ihop med att vi behöver bredda barnlitteraturen. Det är dags att lyfta fram böcker som täcker in fler perspektiv, fler intressen. Det är lätt att glömma det, men barn är människor med olika personlighet och intressen, precis som vi vuxna är. De kanske behöver något annat för att fastna för läsandet.

Kanske kan vi då sluta tvinga barn att läsa sånt de inte vill, och istället kunna erbjuda dem ett så brett spektrum att de hittar något de tycker om, helt på egen hand.Source link

قالب وردپرس

Continue Reading

Krönikörer

Att skriva barnböcker är väl inte svårt?

Published

on

By


Gästbloggen

Så kul att vara här och få blogga! Camilla Linde heter jag och är en barnboksförfattare bosatt i Alingsås. Den här veckan kommer jag att blogga om skrivande, läsande och kanske något nörderi. Vi får se.

Det finns en uppfattning om att det skulle vara lätt att skriva barnböcker. I alla fall lättare än att skriva en ”riktig” bok (ja, redan där märks attityden ofta tydligt). Det är det såklart inte. Däremot skulle jag våga mig på att säga att det är mer tillfredsställande. Ibland fylls jag av känslan av att göra skillnad, på riktigt.

Mina böcker om Snack Parrows intergalaktiska rymdbyrå är inte de typiska barnböckerna. De är något så ovanligt som science fiction för barn. I filmer och serier är det en vanlig genre, men av någon anledning har den inte slagit igenom i litteraturen.

Därför är det rätt svårt att nå ut med den här typen av böcker. Framför allt inom barnlitteraturen som är så starkt styrd av traditioner. Vi läser ofta det som våra föräldrar läste för oss. Det behöver absolut inte vara något fel med det, men det riskerar att ge en ganska snäv litteratur. Och sämre möjligheter för barnen att hitta det som får igång deras läsintresse.

Därför gör det mig extra glad att få mail från barn och föräldrar som läst böckerna om Snack och hans vänner. Jag fick till exempel ett mail från en förälder som avslutade såhär: ”Det var för övrigt första boken han läste självmant utan att vara tvungen.”

Och här, just här, finns min största drivkraft till att skriva på serien om Snack.

Läsandets underdogs.

De som ännu inte knäckt den omtalade ”läskoden”. Inte nödvändigtvis för att de är ointresserade av läsningen, utan för att de inte hittat berättelser som de gillar. Samtidigt som vi vet hur viktigt det är. Barn som inte läser växer upp och blir ungdomar som inte läser.

Så vad ska vi göra? Tvinga barnen att läsa? Ja, det funkar säkert jättebra (eller inte).

Jag tror att det här hänger ihop med att vi behöver bredda barnlitteraturen. Det är dags att lyfta fram böcker som täcker in fler perspektiv, fler intressen. Det är lätt att glömma det, men barn är människor med olika personlighet och intressen, precis som vi vuxna är. De kanske behöver något annat för att fastna för läsandet.

Kanske kan vi då sluta tvinga barn att läsa sånt de inte vill, och istället kunna erbjuda dem ett så brett spektrum att de hittar något de tycker om, helt på egen hand.Source link

قالب وردپرس

Continue Reading

Krönikörer

Politik språngbräda till rikedom – och Hollywood

Published

on

By


Den nyvalda kongresskvinnan – och självutnämnda ”socialisten” Alexandria Ocasio-Cortez, demokrat från New York (i mitten) under en intervju med CNN:s Dana Bash innan president Trumps tal till nationen den 5 februari.


AT i Washington

Politiken i USA ger oanade karriärsmöjligheter och har alltmer blivit en språngbräda till rikedom och makt. Och underhållningsbranschen. Vilket naturligtvis ytterligare späder på politikerföraktet.

Det har länge funnits en nära relation mellan politiken i Washington och USA:s filmcentrum Hollywood. Kennedy-brödernas kontakter med Marilyn Monroe var omvittnade och Joe Kennedys affär med filmstjärnan Gloria Swanson välkänd. Bill och Hillary Clinton skapade sig en omfattande förmögenhet genom politiken och sina kontakter, och fick många goda vänner inom Hollywoodeliten. En av de mer kända figurerna var filmproducenten Harvey Weinstein, vars sexuella eskapader och trakasserier rullade igång Metoo-kampanjen hösten 2017. Framför allt demokratiska politiker har genom åren fått stort ekonomiskt stöd från just Hollywood. Michelle Obama dök upp under en Oscarsutdelning via TV-monitor och deltog i Grammysgalan förra söndagen. Dessutom skrev paret Obama kontrakt med film- och TV-strömningstjänsten Netflix för att producera shower.

Nu senast är det den nyvalda blott 29-åriga kongresskvinnan – och självutnämnda ”socialisten” – Alexandria Ocasio-Cortez (förkortat till AOC), demokrat från New York, som blivit en ”mediaälskling” (media darling) i liberal media. Stjärnskottet från New York lyckades besegra en betydligt äldre vit kongressman, med mångårig erfarenhet av kongressarbete. AOC är känd för sina radikala idéer, i alla fall efter amerikanska mått. Och med bristande verklighetsförankring – som programförklaringen The Green New Deal. Men mäkta populär i mediakretsar. Så till den grad att hon nyligen fick täcka tidskriften The Hollywood Reporters omslag. Då hon är med i dokumentären ”Knock Down The House” – om makt och vad som krävs för att uppnå den. AOC kan inte hålla sig borta från rampljuset, menar kritikerna. Kanske Hollywood nästa? Naturligtvis är hon en gudagåva till Trump, som lär använda henne som ”skräckexempel” på socialism – och bunta ihop henne och den blivande demokratiske presidentkandidaten med en annan ryktbar ”socialist”, Venezuelas Maduro – i presidentvalskampanjen 2020.    

Men det finns också de som går i den andra riktningen. Från rikedom till politik. Som reality-stjärnan Donald Trump. Hiphopproducenten och rapparen Kanye West har uttryckt vilja att bli folkvald, liksom Facebookgrundaren Mark Zuckerberg, som lekte med tanken. Och Starbucksägaren Howard Schulz har tydligen också han presidentambitioner.Source link

قالب وردپرس

Continue Reading
Nyheter1 year ago

Sweden to double wind energy production in next four years

Nyheter1 year ago

Explosive Rise in Teens Seeking Sex Change Rocks Sweden

Nyheter1 year ago

Sweden: Gap opens between men, women on sustainable fund choices

Nyheter1 year ago

Sweden is planning to create overnight train services to mainland Europe

Nyheter1 year ago

Sweden mulls future of Telia stake

Nature1 year ago

Mothers in Sweden increasingly satisfied with maternity care: report

Nyheter1 year ago

‘Sweden needs to do more to convict rapists’: Amnesty report

Nyheter1 year ago

Sweden female gambling addicts outnumber men for first time

Nyheter1 year ago

Cocaine use in Sweden at ‘record levels’: investigation

Sexy1 year ago

LGBTQ+ People Share Their Most Awkward & Embarrassing Healthcare Experiences

Sexy1 year ago

How the Feminist Conversation Around Sexual Harassment Has Evolved

Sexy1 year ago

She Decides Day: Speaking out for sexual rights

Sexy1 year ago

The Gay Debate: Decriminalising Homosexuality in Kenya

Engelsk1 year ago

Women and human rights: Front and centre at the Oscar ceremony this year

Engelsk1 year ago

What Trump’s attack on Spike Lee can teach us about racial attitudes — in 3 charts

Engelsk1 year ago

Labour is no longer a force for good in promoting anti-racism

Engelsk1 year ago

Alberta anti-racism advisory council takes on issue that ‘affects all Albertans’

Engelsk1 year ago

OPINION: White students need to engage beyond Black History Month

Nyheter1 year ago

Local footballer jets off to Sweden

Nyheter1 year ago

Sweden’s grid operator plans $1.4 bn investments in 2020-2022

Nature2 years ago

See trailer 2 here, and prepare to be shocked – NaturalNews.com

Sexy2 years ago

Dominican Republic: 5 Reasons to take an erotic marriage vacation

Nature2 years ago

11 of the most effective natural painkillers – NaturalNews.com

Nyheter2 years ago

Starka protester under rättegång om tvångsgifte

Nöje2 years ago

Post Malone gör långfilmsdebut – HD

Nyheter2 years ago

Man knivskuren i Annelund | Alingsås Tidning

Nöje2 years ago

Lars Bygdén åker på turné

Weird1 year ago

Watch: Owner rescues small dog from hawk

Nöje2 years ago

Malin Åkerman har gift sig med Donnelly

Nature2 years ago

The Fitness Marshall takes Brighteon.com by storm, unleashing “Dance Workout” videos that are a must-see – NaturalNews.com

Weird1 year ago

Corpse that prompted police to break into art gallery was a mannequin

Weird1 year ago

Look: Tractor seized after being used for drag racing in Britain

Politik2 years ago

Læs hele statsministerens nytårstale 2019

Weird1 year ago

Virginia man surprises wife with $1M winning lotto ticket for Valentine’s Day

Weird1 year ago

‘Rarest Penguin On Earth’ Caught On Camera In Antarctica

Engelsk1 year ago

OPINION: White students need to engage beyond Black History Month

Nature2 years ago

Coming indictment of Hillary Clinton will lead to U.S. riots; Ukraine to declare martial law; Venezuela infrastructure in collapse – NaturalNews.com

Engelsk1 year ago

Alberta anti-racism advisory council takes on issue that ‘affects all Albertans’

Weird2 years ago

Watch: Gator spotted in swamp in Kentucky

Engelsk1 year ago

Labour is no longer a force for good in promoting anti-racism

Chat

Trending