Connect with us

Nyheter

Skuggdirektionen: Håll räntan still nu

Published

onMed en färsk räntehöjning i ryggen och tecken på svagare europeisk konjunktur är det bäst att låta räntan vara. Det anser Skuggdirektionen. 

Men det är ingen tvärnit som väntar för vare sig tillväxt eller inflation och de flesta ledamöterna räknar med en ny höjning i år.

Artikeln du läser är låst. Logga in eller teckna en digital prenumeration för att läsa Nordens största affärstidning.

  • Full tillgång till Di.se med nyheter och analyser
  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid
  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan
  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

Är du prenumerant? Prova att ladda om sidan och kontrollera att du är inloggad.

Saknar du en prenumeration?
Prova fritt i en månadSource link

قالب وردپرس

Nyheter

Lista: Så stor är skillnaden mellan rik och fattig i din kommun

Published

on

By
De ekonomiska klyftorna blir allt större. I samtliga kommuner har inkomstskillnaden ökat de senaste sex åren. Listan visar att glappet ser olika ut beroende på var i landet du bor.  Den mest ojämställda kommunen ligger strax norr om Stockholm. Source link

قالب وردپرس

Continue Reading

Nyheter

Äganderätten attackeras av staten på flera fronter

Published

on

ByDEBATT. Äganderätten är en grundsten i den svenska rättsordningen men hotas av godtyckliga inskränkningar på flera håll. Det måste bli tydligt i ny lag att alla skall ha en effektiv möjlighet att överklaga myndighetsbeslut till domstol – inte till regeringen – när staten inkräktar på den, skriver affärsjuristen Claes Sjölin.

Äganderättens betydelse för ekonomisk utveckling är helt grundläggande och är en av grundstenarna för vår rättsordning. Ingen skall behöva tåla att det allmänna inskränker användningen av mark. När äganderättsinskränkningar tillåts genom expropriation, eller ”annat sådant förfogande”, skall staten ersätta förlusten fullt ut. Samma rätt till ersättning gäller vid åtgärder som liknar expropriation, som när mark tas i anspråk för till exempel naturreservat, allmän väg eller lekplats.

Senare års erfarenheter har emellertid lärt oss att andra intressen tar över inom vissa områden. Ett sådant område handlar om missriktade miljökrav när skogsägare förbjuds att avverka sin skog. Ett annat gäller att strandskydd inskränker fastighetsägares användning av sin mark utan kompensation.

Utvidgade strandskyddsområden från 100 till 300 meter har drabbat många och debatterats flitigt sedan länsstyrelser runt om i landet beslutade om sådana skyddsområden 2014.

Ett sådant länsstyrelsebeslut drabbade häromåret en mindre fastighet avsedd för bostadsändamål, med nyanlagt kommunalt vatten och avlopp i tomtgränsen, som efter beslutet blivit värdelös.

Efter överklagande viftade regeringen bort äganderättsskyddet med motiveringen att regeringen ”inte kan” pröva rätten till ersättning.

För det lilla fastighetsbolaget som äger fastigheten och som planerat att bygga småhus i den växande kommunen, återstod att gå vidare till Högsta förvaltningsdomstolen, vars dom avkunnades mer än tre år efter länsstyrelsens beslut.

Domen är ingen uppmuntrande läsning. Någon rätt till ersättning för brott mot äganderättsskyddet fick bolaget inte. Att de tog mer än tre år att få en domstolsprövning skall enligt Högsta domstolen ge rätt till ersättning, men inte så enligt Högsta förvaltningsdomstolens mening.

I februari 2017 riktade fastighetsbolaget skadeståndsanspråk till Justitiekanslern. Vanligtvis skall JK meddela beslut inom sex månader, men här dröjde det närmare två år innan bolaget fick sina anspråk prövade i sak av staten. Att JK, som ju är statens ombud, ”funderade” så länge har olika skäl. Vad skulle hända om JK tvingades medge ens ett blygsamt skadestånd? I stort sett varje litet kustavsnitt och vattendrag berörs ju av strandskydd. Många drabbade strandägare skulle sannolikt ”haka på” bolaget i fråga.

I den principiellt viktiga frågan om ersättning för statens äganderättskränkning konstaterade JK att staten visserligen inskränkt bolagets rätt till sin fastighet, men tyckte ändå inte att detta stred mot äganderättsskyddet. Någon motivering för den ståndpunkten lämnade JK inte. Inte med ett ord berörs betydelsen av HD:s prejudikat om att staten skall ”avhålla sig från” att inkräkta på grundläggande rättigheter, att alla skall ha en effektiv möjlighet att överklaga myndighetsbeslut till domstol ”så fort” staten kränker en konventionsrättighet, eller att rätten till en rättvis rättegång gäller i ”alla rättegångar i domstol”.

Oroande röster höjs också om politiserade utredningar. I januari riktade Stefan Johansson och Ulf Stenberg på SvD debatt (24/1) kritik mot en utredning gällande bostadsbyggande, i vilken den statliga utredaren och vänsterpartisten Nooshi Dadgostar på fullt allvar föreslår att kommuner, efter beslut av länsstyrelse, skall kunna lösa in privat mark utan ersättning.

Hur det blivit så här illa kan diskuteras. Frågan är hur det skall gå att vända utvecklingen och få stopp på förfallet. På justitiedepartementet är man klar över att betydande lagändringar krävs. Det måste bli tydligt i ny lag att alla skall ha en effektiv möjlighet att överklaga myndighetsbeslut till domstol – inte till regeringen – när staten kränker en konventionsrättighet, och att man i den domstolen tillförsäkras en rättvis rättegång.

Regeringen säger sig ”följa rättsutvecklingen noga”, vilket i klartext betyder att det inte är tal om några lagändringar förrän staten förlorar en rättighetstvist i allmän domstol. En sådan skamlös attityd är förfärande: mänskliga rättigheter som inkräktar på statens intressen hålls på avstånd. Och ändamålet helgar medlen.

Claes Sjölin, affärsjurist

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.Source link

قالب وردپرس

Continue Reading

Nyheter

Oscar Properties vinstvarnar

Published

on

By”Liksom föregående kvartal påverkas resultatet i fjärde kvartalet även av prissänkningar och en fortsatt låg försäljningstakt. Som en följd av dessa poster är periodens resultat för fjärde kvartalet och helåret 2018 väsentligt lägre än vad som kan anses ha förväntats”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Bolagets rörelseresultat i det fjärde kvartalet landade på minus 256 miljoner att jämföra med en förlust på 112 miljoner under samma kvartal året innan. Nettoomsättningen mer än halverades till 257 miljoner, från 559 miljoner under det fjärde kvartalet 2017. Även på helåret blev det en förlust: nettoförlusten landade på nästan en halv miljard kronor, att jämföra med en vinst på 351 miljoner under 2017.

Den enskilt största orsaken till resultattappet är fördyringar som uppstått för att bolaget skulle klara att leverera bostäder i tid till sina kunder.

”Slutsatsen är att vi, och vårt byggbolag Allegro, måste fortsätta vårt pågående arbete för att förbättra kostnadskontrollen inom projekten och inom byggverksamheten”, skriver Oscar Properties vd Oscar Engelbert..

Bolagets likvida medel uppgick till 102 miljoner kronor vid årsskiftet. Vid samma tidpunkt året innan var den siffran 478 miljoner.

Oscar Properties började inte bygga en enda bostad under fjärde kvartalet. Antalet bostäder i pågående produktion uppgick därmed till 195 vid slutet av 2018, vilket är en rejäl nedgång från 1.114 ett år tidigare. 

Av de 79 bostäder som Oscar Properties sålde under 2018, såldes 28 under fjärde kvartalet. Kunder bokade sex bostäder under fjärde kvartalet, jämfört med en motsvarande kvartal året innan. 

”Försäljningen under sista kvartalet 2018 var märkbart bättre än motsvarande kvartal 2017. Det beror bland annat på att vår kampanj med sänkta priser var framgångsrik och på att vi nu säljer färdigställda bostäder”, skriver Oscar Engelbert.

Bostadsutvecklarens vd räknar med att osäkerheten fortsätter under 2019 och utgår från att det blir ytterligare ett mycket tufft år. 

”Sedan starten har Oscar Properties idé varit att bygga det som ingen annan bygger och hitta nya vägar på bostadsmarknaden. Det uppdraget blir ännu viktigare under 2019”, skriver han i rapporten.Source link

قالب وردپرس

Continue Reading
Weird21 mins ago

These Weird But Wonderful Gifts Will Definitely Spice Up Valentine’s Day

Weird47 mins ago

Man Clings To Hood Of SUV In High-Speed Road-Rage Incident

Weird1 hour ago

Woman Reunited With Message In A Bottle She Tossed Into The Sea Years Ago

Weird2 hours ago

Cops Rescue Toddler Who Got Stuck In His Own Toy

Nöje2 hours ago

“Paddington” blir animerad serie – HD

Weird2 hours ago

Watch: House crushed by huge tree in California

Nöje2 hours ago

Oscarsgalan – nu med foto, klipp och smink

Weird3 hours ago

Never, Ever Forget Your Helmet: Cyclist’s Horrific Deer Crash Caught On Camera

Nyheter3 hours ago

Lista: Så stor är skillnaden mellan rik och fattig i din kommun

Weird3 hours ago

Watch: Dog rescued from hole in side of owner’s house

Nöje3 hours ago

Hes jojk och teknikproblem på genrepet

Nyheter3 hours ago

Äganderätten attackeras av staten på flera fronter

Weird3 hours ago

United Airlines Ejects Fat-Shaming Passenger From Flight

Nature4 hours ago

Rats, public defecation and open drug use: Our major Western cities are becoming uninhabitable hellholes

Nyheter4 hours ago

Oscar Properties vinstvarnar

Nöje4 hours ago

Flamencofenomenet Svärd är “Årets kompositör”

Weird4 hours ago

Watch: Florida deputy escorts escaped goats home

Nyheter4 hours ago

Sparekonomerna oroade: ”Vi vet inte vart de stannar”

Nature4 hours ago

The two types of preppers and what each one can teach you about survival – NaturalNews.com

Weird4 hours ago

Would-Be Bank Robber Rips Up Note After Getting Cold Feet

Nature3 months ago

See trailer 2 here, and prepare to be shocked – NaturalNews.com

Sexy3 months ago

Dominican Republic: 5 Reasons to take an erotic marriage vacation

Nature3 months ago

11 of the most effective natural painkillers – NaturalNews.com

Nyheter3 months ago

Starka protester under rättegång om tvångsgifte

Nyheter2 months ago

Man knivskuren i Annelund | Alingsås Tidning

Nöje2 months ago

Lars Bygdén åker på turné

Nöje3 months ago

Malin Åkerman har gift sig med Donnelly

Politik1 month ago

Læs hele statsministerens nytårstale 2019

Nöje4 months ago

Post Malone gör långfilmsdebut – HD

Weird2 months ago

Watch: Gator spotted in swamp in Kentucky

Nöje2 months ago

Ger ut bok om busspionjär

Nyheter2 months ago

Marcus Leifby: Är SVT:s NHL-sändningar en satsning eller ett straff?

Krönikörer4 months ago

Migrantkaravan gör Trump rasande | Alingsås Tidning

Nöje1 month ago

Stig Larsson har fått Akademiens stipendium

Politik2 months ago

Bausback: Islamkonferenz wichtiges Forum | Die Tagespost

Nyheter4 months ago

Petade SHB-chefen Martin Nossman fick lönelyft på dryg miljon – efter kränkningarna

Nature3 months ago

Coming indictment of Hillary Clinton will lead to U.S. riots; Ukraine to declare martial law; Venezuela infrastructure in collapse – NaturalNews.com

Nature3 months ago

The Fitness Marshall takes Brighteon.com by storm, unleashing “Dance Workout” videos that are a must-see – NaturalNews.com

Nöje1 month ago

Kanye West nekades jättekupol – hoppade av

Nöje1 month ago

Miljoner i skadestånd till dinosauriemuseum

Chat

Trending