Connect with us

Krönikörer

”Alla verkade känna någon utom jag”

Published

on


BLOGGKAVALKAD

Det här är andra delen av Gästbloggens egen årskavalkad. Under två veckor ser vi tillbaka på 2018 genom att återge några av alla de intressanta inlägg som våra bloggare har skrivit under året. Under varje inlägg finns en länk till just den gästbloggen.

Onsdag 2 januari

I våras var jag på en stor föreläsning. Vi var runt 500 personer i en något underdimensionerad lokal. Föreläsaren, en man i mogen ålder, tittade ut över folkhavet och inledde med att säga: ”OJ så många ni är! Jag tror att lika många som ni träffar här idag, träffade mina mor- och farföräldrars generation under hela sin livstid”.

Jag tycker att det var en oerhört fascinerande tanke. För tänk så ofantligt många människor som under åren passerar revy genom våra liv. Personer vi träffat som barn, i förskolan, skolan, under tonåren, på olika utbildningar, arbetsplatser, resor, läger, konferenser, fritidsaktiviteter, föreningar, genom våra barn och släktingar eller var det nu kan vara. Några kommer för att stanna i våra liv under en längre eller kortare tid, några glömmer vi när vi stängt dörren, andra säger eller gör något som vi för alltid kommer att minnas, andra kanske vi själva påverkar genom något vi gör eller säger, utan att vi ens vet om det.

Men trots att de flesta av oss som är yrkesverksamma, ofta har massor av människor omkring oss, både i vår fysiska närhet och på sociala medier, är ensamhet ett folkhälsoproblem som kan få oerhört stora konsekvenser. Sommaren är, precis som julen, tyvärr en tid då en del väljer att avsluta sina liv. Psykosocial ohälsa och ensamhet är två stora bidragande faktorer, ofta i kombination.

Just på sommaren, när man förväntas ha en lång, härlig, avkopplande semester med sin lyckliga familj, kan ensamheten bli oerhört påtaglig för många. Samma sak är det runt jul, då även de som annars har ett socialt liv med många vänner, plötsligt ”blir över” och ensamheten kan bli övermäktigt tydlig.

Känslan jag själv fick, när jag kom in i den fulla föreläsningssalen, var – trots att det var så himla mycket folk just – ensamhet. Alla verkade känna någon utom jag. För ibland är det så. Ju fler vi har omkring oss, desto ensammare kan vi känna oss, framför allt när vi inte upplever någon tillhörighet. Det händer våra barn i skolan och vuxna på våra arbetsplatser, varje dag.

Det är naturligtvis stor skillnad på frivillig och ofrivillig ensamhet. Idag väljer t ex många bort sociala medier, då de helt enkelt känner för höga krav på att man alltid förväntas publicera glada och lyckliga bilder. Är man själv inte glad och lycklig, kan andras perfekta liv kännas som ett hån, precis som att ha ett hundratal vänner på Facebook, men ingen av dem ringer nånsin och frågar hur du mår. Andra åker på retreat, vandrar ensamma i fjällen, eller stänger ute omvärlden med hörlurar och lyssnar på musik. Ibland behöver vi ensamhet, för att ladda energi och tänka färdigt tankar utan att bli avbrutna. Då kan ensamheten vara en ren njutning.

Men när ensamheten inte är frivillig, utan något som mer eller mindre drabbar oss själva eller kanske någon i vår närhet, då kan det vara bra att vara uppmärksam. Extra uppmärksamma bör vi vara på folk omkring oss som nyligen separerat, mist en anhörig, flyttat, bytt jobb, gått i pension, fått en kronisk sjukdom, fått barn eller vars barn lämnat boet. Det är händelser i livet som förvisso kan vara utvecklande, men som för några kan leda till en regelrätt livskris, speciellt om flera av dessa händelser inträffar samtidigt. Då kan något så enkelt som omtanke, ett leende, en kram eller en fråga om hur man mår och hur det går – ja, helt enkelt en gest som visar att man ännu är behövd och att någon tänker på en – faktiskt vara så viktig som på liv och död!
Charlott Lotti Klug
folkhälsostrateg i Alingsås kommun

Länk till Charlotts hela gästblogg >>

 

Foto: STEFAN SAMUELSSON
Lillemor Lindskog i sin trädgård som rymmer mycket, både grönsaker och idéer.

Nyårsdagen 1 januari

Tänk själv när du designar ditt goda liv. Frihet på riktigt.

Var inte gängse. Lita mer på dig själv.
Jag tycker det är så förödande att höra någon säga ”Nu så är vi miljöcertifierade. Nu har vi bytt glödlampor och bockat av hela listan”. Samtidigt har man inte tänkt själv. På hur man köper in mat från exotiska länder, använder engångsgrejer, kör i onödan osv. osv. Nöj dig aldrig med andras formulär. Våga i stället dra egna slutsatser. Våga lyssna på olika röster. Även om det är VÄLDIGT utmanande ibland.

Ska vi alla bli miljömuppar nu? Nej, Gud bevare oss! Vi ska väl vara bonniga om vi är det, fräsiga om vi är det, vi ska väl tänka själva?

Våra experter tänker ofta i banor som är konventionella. Det tänks ofta utifrån om vi har råd – råd eller inte att rädda jorden?

Kommer ni ihåg Al Gore, som gjorde en spelfilm om miljön? Han har en poäng i en passus där han målar upp oss som att vi står mellan två vågskålar för att välja mellan jordklotet eller pengar. Vi säger ”Jorden är oerhört viktigt att rädda – men mmmmmm! Jag väljer pengar”

Vi behöver tänka i nya banor. Vi behöver byta ut det vi lärt oss tänka: ”Vad kostar det (i pengar)?” till ”Vad kostar det (i miljöbelastning)? ”

Foto: Privat

Kan vi fortsätta med tillväxt när vi lever som om vi hade 4,2 jordklot med vårt sätt att leva i Sverige (För hela världen gäller siffran 1,7 – vi är näst värst i klassen). Bilden visar vår förbrukning 2014, i ett konstverk som jag ställde ut på Palladium under Framtidsveckan.

Förslag: Inför en ny valuta, CO2-valutan. Varje människa som föds får samma belopp. Är du monetärt fattig? Nu har du ett kapital att förvalta. Det kan finnas företag som är intresserade av ditt kapital. Priset är lagstadgat så du får tyvärr inte sälja till underpris. Är du rik och vill köpa dig nya kläder till festen? Det kostar co2. Vill du flyga? Varsågod, men det kan hända ett ditt kapital är till två tredjedelar förbrukat.

Så – idag njuter vi av att vi har sååå gott om pengar i vårt land. Och sedan njuter vi av att inte tänka mainstream utan att vi vågar tänka själva!

Smart mat: Egen bubbeldricka utan maskiner att köpa in, utan transporter och i vilken gammal vinflaska som helst. I evighet amen. Köp en bit Kombuchasvamp på Planeten. Gå hem och lägg i nån liter vatten. Tillsätt en dl socker per liter, samt lägg i en tepåse i det kalla vattnet, eller smaksättare såsom en rabarberstjälk, några hallon etc. Efter en vecka, buteljera och tillsätt ytterligare 1-2 msk socker. Svampen ska inte ner i flaskan utan får sällskap av nytt vatten och ny smaksättning.

Efter en vecka till har du bubbeldricka i flaskan!
Lillemor Lindskog

Länk till Lillemors hela gästblogg >>

 

Foto: ETAGETALANGEN
Ida Werner under en av sina spelningar.

Nyårsafton 31 december
På gott och på ont

Jag står upp, ett intensivt strålkastarljus bländar mig. Bakom mig spelar bandet. Inte vilket band som helst, mitt band, i alla fall mitt band för i kväll.

Jag börjar urskilja silhuetter av en publik. Det är då jag inser att det är jag som står allra längst fram på scen. Det är jag som är sångerskan. Det finns bara en sak att göra. Ta tag i overklighetskänslorna, den inbyggda instinkten av flykt, den förbannade jantelagen som sitter inristad i själen och kasta dem åt sidan. Jag gör det jag har vant mig vid, jag gör min grej.

Ibland önskar jag att jag var barn till ett par amerikaner. Inte för att jag är något fan av USA, det är jag inte. Jag älskar Sverige. Men jag skulle nog ärligt säga, att jag ofta lever med känslan av att alltid vara tillags. Som rotar sig i svensk kultur. Jag skulle inte förknippa svenskar med ett statement som går i andan: jag är störst, bäst och vackrast. Det, för att ge ett exempel, är amerikanskt.

Så när jag står på scen eller visar upp en ny låt som jag skrivit krävs det ibland mycket energi för att jag ska känna mig helt befriad från ”Du ska inte tro att du är något”.  

På andra sätt är jag också väldigt trygg. Musiken i sig gör mig upprymd, nyfiken och känslomässigt öppen. Kanske är det just kärleken till det jag gör som segrar i slutändan.  

När ljuset slocknar och jag går av scenen har jag en härlig känsla i kroppen. Jag gjorde det bra, jag gjorde det på mitt sätt. Jag njöt och jag kunde tillåta mig själv att vara kreativ på scen. Jag möts av människor som ler, vissa som tar tag i mina händer och som likaså hade haft en bra stund. Jag är inget mer än glad.
Ida Werner

PS. Jag finns på Spotify, Apple Music, Deezer och andra musiktjänster. DS.

Till Idas hela gästblogg >>

Foto: PrivatSource link

قالب وردپرس

Krönikörer

Tips för att få barn att läsa

Published

on

By


Gästbloggen

 

Att fråga en barnboksförfattare om det är viktigt att läsa för barn är som att fråga en slalomåkare om det är viktigt med snö. Det finns inget annat svar än ett rungande ja. Men hur gör man då?

Ibland känns det som att vi föräldrar beläggs med fler och fler måsten tills vi inte längre står ut. Tills vi knäcks under allt det vi förväntas göra.

Och läsandet ÄR viktigt. Kanske en av de viktigaste sakerna vi förmedlar till våra barn. Men innan ångesten kryper på, låt mig lugna er. Det behöver inte vara så krångligt. Jag har sammanställt ett par tips på hur man får barnen att läsa:

  • För att skapa läsglädje och nyfikenhet redan när barnen är riktigt små: Låt dem vara med och välja bok. Min tvååring har funnit stort nöje i att vara med och välja vad vi ska läsa. Och det har skapat en stor nyfikenhet på läsningen. När det blir sådär oroväckande tyst i huset hittar han (oftast) inte på något bus, utan sitter i fåtöljen eller sängen med näsan i en bok. Kanske är du orolig att böckerna går sönder? Så kan det förstås bli, men tro mig. Det finns inget som gör författare så glada som en riktigt sönderläst bok.
  • Ta hjälp av barnbibliotekarierna! Det är en enorm lyx att ha bibliotek och utbildad personal som har stenkoll på bra böcker för olika barn med olika intressen. Utnyttja det! Och ta med barnen. Att vara bekväm med att gå till biblioteket lägger en bra grund för när de blir äldre och kan gå dit på egen hand.
  • Läs själv. Du är den bästa förebilden för ditt barn. Jag vet inte hur det är hemma hos er, men här hemma är det mest intressanta alltid det jag gör. Det har också lett till många spännande samtal om vad vi gillar att läsa.
  • Läs tillsammans. Det finns många studier som visar på fördelarna att läsa högt för sitt barn, även efter att de börjat läsa själva. Finns inte tiden? Ni behöver inte plöja igenom Harry Potter på en kväll, utan ta så mycket ni orkar och hinner. Lägg det på en nivå som är lätt att upprätthålla.
  • Ta barnets intresse på allvar. Vill de bara läsa om traktorer? Låt dem göra det. Men sluta inte att introducera andra böcker också. Att läsa mycket och brett ökar möjligheterna att de hittar just det de tycker om.

Och kopplat till detta, ta allt läsande på allvar. Att läsa serier är också att läsa, eller hur?

  • Har barnet ett specialintresse? Använd det för att öppna upp för läsandet. Varför inte introducera en minecraft-bok till minecraftälskaren?
  • Låt det ta lite tid. Livet är fullt av måsten, framför allt som småbarnsförälder. Ibland känns det som att man inte ens har tid att andas. Lägg det på en lagom nivå och tänk inte att du kommer att förstöra ditt barns framtid om du inte orkar att läsa en kväll.
Ett annat tips är att ha böckerna i barnens höjd så att de själva kan ta fram och bläddra i dem när de har lust.
Foto: Privat

Måndag 18 februari

Så kul att vara här och få blogga! Camilla Linde heter jag och är en barnboksförfattare bosatt i Alingsås. Den här veckan kommer jag att blogga om skrivande, läsande och kanske något nörderi. Vi får se.

Det finns en uppfattning om att det skulle vara lätt att skriva barnböcker. I alla fall lättare än att skriva en ”riktig” bok (ja, redan där märks attityden ofta tydligt). Det är det såklart inte. Däremot skulle jag våga mig på att säga att det är mer tillfredsställande. Ibland fylls jag av känslan av att göra skillnad, på riktigt.

Mina böcker om Snack Parrows intergalaktiska rymdbyrå är inte de typiska barnböckerna. De är något så ovanligt som science fiction för barn. I filmer och serier är det en vanlig genre, men av någon anledning har den inte slagit igenom i litteraturen.

Därför är det rätt svårt att nå ut med den här typen av böcker. Framför allt inom barnlitteraturen som är så starkt styrd av traditioner. Vi läser ofta det som våra föräldrar läste för oss. Det behöver absolut inte vara något fel med det, men det riskerar att ge en ganska snäv litteratur. Och sämre möjligheter för barnen att hitta det som får igång deras läsintresse.

Därför gör det mig extra glad att få mail från barn och föräldrar som läst böckerna om Snack och hans vänner. Jag fick till exempel ett mail från en förälder som avslutade såhär: ”Det var för övrigt första boken han läste självmant utan att vara tvungen.”

Och här, just här, finns min största drivkraft till att skriva på serien om Snack.

Läsandets underdogs.

De som ännu inte knäckt den omtalade ”läskoden”. Inte nödvändigtvis för att de är ointresserade av läsningen, utan för att de inte hittat berättelser som de gillar. Samtidigt som vi vet hur viktigt det är. Barn som inte läser växer upp och blir ungdomar som inte läser.

Så vad ska vi göra? Tvinga barnen att läsa? Ja, det funkar säkert jättebra (eller inte).

Jag tror att det här hänger ihop med att vi behöver bredda barnlitteraturen. Det är dags att lyfta fram böcker som täcker in fler perspektiv, fler intressen. Det är lätt att glömma det, men barn är människor med olika personlighet och intressen, precis som vi vuxna är. De kanske behöver något annat för att fastna för läsandet.

Kanske kan vi då sluta tvinga barn att läsa sånt de inte vill, och istället kunna erbjuda dem ett så brett spektrum att de hittar något de tycker om, helt på egen hand.Source link

قالب وردپرس

Continue Reading

Krönikörer

Att skriva barnböcker är väl inte svårt?

Published

on

By


Gästbloggen

Så kul att vara här och få blogga! Camilla Linde heter jag och är en barnboksförfattare bosatt i Alingsås. Den här veckan kommer jag att blogga om skrivande, läsande och kanske något nörderi. Vi får se.

Det finns en uppfattning om att det skulle vara lätt att skriva barnböcker. I alla fall lättare än att skriva en ”riktig” bok (ja, redan där märks attityden ofta tydligt). Det är det såklart inte. Däremot skulle jag våga mig på att säga att det är mer tillfredsställande. Ibland fylls jag av känslan av att göra skillnad, på riktigt.

Mina böcker om Snack Parrows intergalaktiska rymdbyrå är inte de typiska barnböckerna. De är något så ovanligt som science fiction för barn. I filmer och serier är det en vanlig genre, men av någon anledning har den inte slagit igenom i litteraturen.

Därför är det rätt svårt att nå ut med den här typen av böcker. Framför allt inom barnlitteraturen som är så starkt styrd av traditioner. Vi läser ofta det som våra föräldrar läste för oss. Det behöver absolut inte vara något fel med det, men det riskerar att ge en ganska snäv litteratur. Och sämre möjligheter för barnen att hitta det som får igång deras läsintresse.

Därför gör det mig extra glad att få mail från barn och föräldrar som läst böckerna om Snack och hans vänner. Jag fick till exempel ett mail från en förälder som avslutade såhär: ”Det var för övrigt första boken han läste självmant utan att vara tvungen.”

Och här, just här, finns min största drivkraft till att skriva på serien om Snack.

Läsandets underdogs.

De som ännu inte knäckt den omtalade ”läskoden”. Inte nödvändigtvis för att de är ointresserade av läsningen, utan för att de inte hittat berättelser som de gillar. Samtidigt som vi vet hur viktigt det är. Barn som inte läser växer upp och blir ungdomar som inte läser.

Så vad ska vi göra? Tvinga barnen att läsa? Ja, det funkar säkert jättebra (eller inte).

Jag tror att det här hänger ihop med att vi behöver bredda barnlitteraturen. Det är dags att lyfta fram böcker som täcker in fler perspektiv, fler intressen. Det är lätt att glömma det, men barn är människor med olika personlighet och intressen, precis som vi vuxna är. De kanske behöver något annat för att fastna för läsandet.

Kanske kan vi då sluta tvinga barn att läsa sånt de inte vill, och istället kunna erbjuda dem ett så brett spektrum att de hittar något de tycker om, helt på egen hand.Source link

قالب وردپرس

Continue Reading

Krönikörer

Politik språngbräda till rikedom – och Hollywood

Published

on

By


Den nyvalda kongresskvinnan – och självutnämnda ”socialisten” Alexandria Ocasio-Cortez, demokrat från New York (i mitten) under en intervju med CNN:s Dana Bash innan president Trumps tal till nationen den 5 februari.


AT i Washington

Politiken i USA ger oanade karriärsmöjligheter och har alltmer blivit en språngbräda till rikedom och makt. Och underhållningsbranschen. Vilket naturligtvis ytterligare späder på politikerföraktet.

Det har länge funnits en nära relation mellan politiken i Washington och USA:s filmcentrum Hollywood. Kennedy-brödernas kontakter med Marilyn Monroe var omvittnade och Joe Kennedys affär med filmstjärnan Gloria Swanson välkänd. Bill och Hillary Clinton skapade sig en omfattande förmögenhet genom politiken och sina kontakter, och fick många goda vänner inom Hollywoodeliten. En av de mer kända figurerna var filmproducenten Harvey Weinstein, vars sexuella eskapader och trakasserier rullade igång Metoo-kampanjen hösten 2017. Framför allt demokratiska politiker har genom åren fått stort ekonomiskt stöd från just Hollywood. Michelle Obama dök upp under en Oscarsutdelning via TV-monitor och deltog i Grammysgalan förra söndagen. Dessutom skrev paret Obama kontrakt med film- och TV-strömningstjänsten Netflix för att producera shower.

Nu senast är det den nyvalda blott 29-åriga kongresskvinnan – och självutnämnda ”socialisten” – Alexandria Ocasio-Cortez (förkortat till AOC), demokrat från New York, som blivit en ”mediaälskling” (media darling) i liberal media. Stjärnskottet från New York lyckades besegra en betydligt äldre vit kongressman, med mångårig erfarenhet av kongressarbete. AOC är känd för sina radikala idéer, i alla fall efter amerikanska mått. Och med bristande verklighetsförankring – som programförklaringen The Green New Deal. Men mäkta populär i mediakretsar. Så till den grad att hon nyligen fick täcka tidskriften The Hollywood Reporters omslag. Då hon är med i dokumentären ”Knock Down The House” – om makt och vad som krävs för att uppnå den. AOC kan inte hålla sig borta från rampljuset, menar kritikerna. Kanske Hollywood nästa? Naturligtvis är hon en gudagåva till Trump, som lär använda henne som ”skräckexempel” på socialism – och bunta ihop henne och den blivande demokratiske presidentkandidaten med en annan ryktbar ”socialist”, Venezuelas Maduro – i presidentvalskampanjen 2020.    

Men det finns också de som går i den andra riktningen. Från rikedom till politik. Som reality-stjärnan Donald Trump. Hiphopproducenten och rapparen Kanye West har uttryckt vilja att bli folkvald, liksom Facebookgrundaren Mark Zuckerberg, som lekte med tanken. Och Starbucksägaren Howard Schulz har tydligen också han presidentambitioner.Source link

قالب وردپرس

Continue Reading
Nyheter5 months ago

Sweden to double wind energy production in next four years

Nyheter5 months ago

Explosive Rise in Teens Seeking Sex Change Rocks Sweden

Nyheter5 months ago

Sweden: Gap opens between men, women on sustainable fund choices

Nyheter5 months ago

Sweden is planning to create overnight train services to mainland Europe

Nyheter5 months ago

Sweden mulls future of Telia stake

Nature5 months ago

Mothers in Sweden increasingly satisfied with maternity care: report

Nyheter5 months ago

‘Sweden needs to do more to convict rapists’: Amnesty report

Nyheter5 months ago

Sweden female gambling addicts outnumber men for first time

Nyheter5 months ago

Cocaine use in Sweden at ‘record levels’: investigation

Sexy6 months ago

LGBTQ+ People Share Their Most Awkward & Embarrassing Healthcare Experiences

Sexy6 months ago

How the Feminist Conversation Around Sexual Harassment Has Evolved

Sexy6 months ago

She Decides Day: Speaking out for sexual rights

Sexy6 months ago

The Gay Debate: Decriminalising Homosexuality in Kenya

Engelsk6 months ago

Women and human rights: Front and centre at the Oscar ceremony this year

Engelsk6 months ago

What Trump’s attack on Spike Lee can teach us about racial attitudes — in 3 charts

Engelsk6 months ago

Labour is no longer a force for good in promoting anti-racism

Engelsk6 months ago

Alberta anti-racism advisory council takes on issue that ‘affects all Albertans’

Engelsk6 months ago

OPINION: White students need to engage beyond Black History Month

Nyheter6 months ago

Local footballer jets off to Sweden

Nyheter6 months ago

Sweden’s grid operator plans $1.4 bn investments in 2020-2022

Nature9 months ago

See trailer 2 here, and prepare to be shocked – NaturalNews.com

Sexy10 months ago

Dominican Republic: 5 Reasons to take an erotic marriage vacation

Nature9 months ago

11 of the most effective natural painkillers – NaturalNews.com

Nyheter10 months ago

Starka protester under rättegång om tvångsgifte

Nyheter9 months ago

Man knivskuren i Annelund | Alingsås Tidning

Nöje8 months ago

Lars Bygdén åker på turné

Nöje11 months ago

Post Malone gör långfilmsdebut – HD

Nöje9 months ago

Malin Åkerman har gift sig med Donnelly

Politik8 months ago

Læs hele statsministerens nytårstale 2019

Nature9 months ago

The Fitness Marshall takes Brighteon.com by storm, unleashing “Dance Workout” videos that are a must-see – NaturalNews.com

Weird9 months ago

Watch: Gator spotted in swamp in Kentucky

Nature9 months ago

Coming indictment of Hillary Clinton will lead to U.S. riots; Ukraine to declare martial law; Venezuela infrastructure in collapse – NaturalNews.com

Weird6 months ago

Watch: Owner rescues small dog from hawk

Nöje9 months ago

Ger ut bok om busspionjär

Nyheter9 months ago

Marcus Leifby: Är SVT:s NHL-sändningar en satsning eller ett straff?

Weird6 months ago

Corpse that prompted police to break into art gallery was a mannequin

Weird6 months ago

Look: Tractor seized after being used for drag racing in Britain

Weird6 months ago

Virginia man surprises wife with $1M winning lotto ticket for Valentine’s Day

Nature6 months ago

Toxic herbicides used during the Vietnam War are still causing cancer and reproductive disorders across generations, study finds – NaturalNews.com

Nyheter11 months ago

Petade SHB-chefen Martin Nossman fick lönelyft på dryg miljon – efter kränkningarna

Chat

Trending